DETECTOARE DE METALE

Prima Pagina

Despre AEGC

Detectoare de Metale

Legende Comori

Membri AEGC

Legislatie

Cod Etica

Forum AEGC

 

 

 

      Dupa cum sugereaza si numele,detectoarele de metale sunt dispozitive care detecteaza prezenta de metale sau obiecte cu continut metalic si sunt folosite intr-o mare diversitate de domenii cum ar fi: militar pentru detectarea de mine sau material exploziv,securitate in aeroporturi pentru a evita patrundera cu arme ,munitie, etc.in avioane,arheologie,ca hobby pentru cei pasionati in detectarea de relicve,comori sau obiecte metalice de valoare pierdute,in industria alimentara pentru evitarea patrunderii de obiecte metalice in alimente,la explorari subterane si subacvatice etc.

         Din punct de vedere istoric primul care a construit un asemenea dispozitiv a fost Alexander Graham Bell in anul 1881.Primul brevet pentru un detector de metale aprtine lui Gerard Ficher prin ani 1930.Locotenentul polonez Josef Stanislaw Kosacki a construit in perioada celui de al doilea razboi mondial un detector cu tuburi electronice si sursa de alimentare separata ce a fost folosit la deminarea campurilor minate de armatele germane in retragere.Fiind o operatiune de cercetare militara acest detector a fost tinut secret cateva decenii, pana cand cateva firme gen whites au preluat ideia si au inceput drumul construirii detectoarelor de metale pana la modelele clasice de azi.Introducerea tranzistorului,circuitului inegrat a procesoarelor a dat posibilitatea construirii de detectoare mai mici ca marime si greutate mai performante si sofisticate si mai usor de utilizat.

  

    INFORMATII TEHNICE DESPRE DETECTOARE

 Din punct de vedere al principiului de functionare, detectoarele de metale se impart in urmatoarele  categorii:

                                        VLF (Very Low Frequency);

                                        PI (Pulse Induction);

                                        BFO (Beat Frequency Oscillator);

                                        GPR (Ground Penetrating Radar)

                                         Lasser Scan (Scanare cu raza laser)

In continuare se va face o scurta descriere a acestor tipuri de detectoare prezentand avantajele si dejavantajele fiecarei categorii.

                                        VLF (Very Low Frequency)

Aceste detectoare se bazeaza pe o grila de cautare cu 2 bobine concentrice. Bobina exterioara (bobina de transmisie) are rolul de a genera un camp electromagnetic care in momentul in care detecteaza un obiect magnetic il incarca iar acesta genereaza la randul sau un camp electromagnetic de intensitate slaba ce este in antifaza cu campul generat de bobina exterioara (cand campul generat de bobina este minim campul generat de obiect este maxim si invers). Acest camp electromagnetic este detectat de bobina interioara (bobina de receptie).

Avantajele detectoarelor ce folosesc principiu VLF:

-   Detectie foarte buna a obiectelor de mici dimensiuni (monezi, lantisoare, inele);

-   Posibilitatea de face o discriminare reala pe diverse tipuri de metale;

 -   Consum redus de energie;

-   Pret de achizitie accesibil;

Dezavantajele detectoarelor ce folosesc principiuVLF:

-   Distanta de detectie mica (maxim 70 cm);

 -   In modul “discriminare” distanta de detectie scade la 20-30 cm;

 -   Este influentat de mineralizarea solului;

          

                         

                        

              AR 924     

 

Recomandare: Acest tip de detector este recomandat pentru cautari de suprafata. Este un detector destinat cautarii de monezi sau obiecte mici din metale pretioase in arheologie sau pe plaje.

 

 PI (Pulse Induction)

Aceste detectoare se bazeaza pe o grila de cautare cu o bobina (single pulse technology) sau doua bobine concentrice (double pulse technology). Bobina de cautare genereaza un camp electromagnetic ce incarca obiectul metallic, acesta la randul sau generand propriul camp electromagnetic ce face cuplu cu campul initial. Acest cuplu este analizat in pauza dintre doua impulsuri de catre detector.

Avantajele detectoarelor ce folosesc principiu PI:

-    Detectie foarte mare in adancime (pana la 5m)

 -    Imunitate la mineralizarea solului (practic nu conteaza);

 -   Stabilitate in functionare;

 Dezavantajele detectoarelor ce folosesc principiu PI:

                        -   Consum ridicat de energie;

                       -   Nu poate face discriminare decat la o distanta mica (20-30 cm) si atunci face doar intre metale feros si ne-feoros;

                       -   Nu detecteaza obiecte foarte mici (agarfe, inele, lantisoare,etc.)

 Recomandare: Acest tip de detector este recomandat pentru cautari in adancime. Este un detector destinat cautarii de obiecte de dimensiuni nu foarte mici ingropate la adancimi mari. Reprezinta in acest moment cea mai indicata solutie de detectie comori, vase metalice, diverse obiecte. Se foloseste de asemenea si in arheologie si securitate.

    

LORENZ DEEPMAX X 3

 

     PI Penetrator 5500 thumbnail   

                           Antares              PI-5500               MEGAPULSE III               SSP-3100                                

BFO (Beat Frequency Oscillator)

Acest detector se bazeaza pe o bobina de detectie ce oscileaza sincron cu aceiasi frecventa cu un oscillator de precizie aflat in interiorul detectorului. In momentul in care un obiect metallic se afla in raza de actiune a bobinei de cautare ii scimba acesteia frecventa de cautare, realizand astfel un dezechilibru intre cele doua oscilatoare.

Avantajele detectoarelor ce folosesc principiu BFO:

                    -   Usurinta in realizare (poate fi construit de amatorii de electronica);

                    -   Consum redus;

 Dezavantajele detectoarelor ce folosesc principiu BFO:

                    -   Distanta mica de detectie (maxim 40 cm);

         In general performanta in adancime a detectoarelor de tip VLF si PI cu o detectie foarte buna este de aprox. de 2 -2,5 ori diametrul bobinei de detectie.De aceea firmele Minelab, Whites, XP Metal Detectors au apelat la bobine de tip SEF construite de DETECH  de dimensiuni ce ajung pana la 18/22 inci care ofera o detectie sigura la tinte mijlocii pana la 1,3m,iar pentru tinte mai mari poate detecta si la adancimi peste 2metri.

 

     

GPR (ground penetrating radar)   

          Acest principiu se bazeaza pe transmiterea de impulsuri electomagnetice de ultra inalta frecventa in pamant la care obiectele si solul functie de mineralizare, conductivitate si constante dielectrice reflecta un semnal electromagnetic captat de antena gpr si transmis la o unitate electronica de inalta tehnologie care filtreaza semnalul ,prelucreaza datele si cu un soft 3D reda pe un calculator imagini grafice despre obiecte si structura solului. In conditii de sol cu o conductivitate slaba cum ar fi nisipul si granitul undele radar pot ajunge si la 30 metri adancime.Argila,marna sau alte soluri cu conductivitate mare absorb si diminuiaza mult patrunderea undelor GPR uneori chiar si sub un metru.

   Adancimea de penetrare este determinata  de antenna GPR functie de numarul de senzori electomagnetici ai acesteia si de frecventa de lucru. La o frecventa cuprinsa intre 25 si 200 Mhz se pot obtine performante intre 30 si 100 de metri adancime dar la o rezolutie mai scazuta.Aceasta frecventa este utilizata la analiza geologica a solului si la detectia de obiecte foarte mari la mari adancimi.Antene cu frecvente mai mari cuprinse intre 300 si 1500 Mhz obtin rezultate la adancimi mai mici 0-30 metri dar la rezolutii mai mari si detecteaza si obiecte mai mici.

                                         eXp 4000, Successor of eXp 3000

ACCURATE LOCATORS             KTS –GPA 1000                     OKM- EXP 4000

 

        GOLDEN KING                                                                   EMFAD

                                     

  Aceste detectoare de tip GPR se pot utilize cu success la detectarea de galerii si tunele subterane,cavitati si guri de pesteri ingropate,depozite,beciuri,catacombe  si buncare subterane,de asemenea sunt utilizate pentru anliza structurii si mineralizarii solului.

 Alte tipuri de detectoare sunt cele de genul Scanmaster care pe langa calitatile de radiestezist ale utilizatorului  au posibilitatea de a tarnsmite in sol semnale electromagnetice,RFinduction,si gamma pentru a face mai precisa descoperirea si localizarea obiectelor cautate. 

GRUND PENETRATING LOCATOR sunt detectoare care localizeaza obiectele ingropate introducand 4 electrozi in pamant formand un patrat cu latura de 25m functie de prformanta apratului si se injecteaza un camp electromagnetic daupa care se citeste rezistenta ditre electrozi.Daca spre un electrod apare o dif. fata de ceilalti atunci se restrange perimetrul spre acel electrod pana la localizarea tintei .  

                Accumeter Super Pro VI

LASERSCAN sunt detectoare care folosesc un fascicol laser de la distanta spre locul de cautare si se citeste pe ecran o temperatura,daca intr-un anume loc apare o diferenta de temperatura atunci rezulta ca acolo este un obiect ingropat sau o cavitate sau o gura de pestera ascunsa.                                              


TF 900-TWO BOX este un detector performant in adancime si este potrivit exigentelor cautatorilor de comori, descopera comori mari la mare adancime dar este pretentios in utilizare si necesita experienta mult antrenament in teren si rabdare dar merita datorita performantei sale.

Este printre putinele detectoare la care corespund datele tehnice de performanta in adancime prezentate de producator cu cele reale din teren. 

 Din aceasta categorie de detectoare mai fac parte TM808  si Gemini 3 (cele din imagini)

               

               

            ALTE METODE SI DISPOZITIVE DE DETECTIE

Specialistii de la OKM si MINEORO au lansat pe piata de detectii o provocare cu locatoarele Bionic 01,Bionic alfa,respectiv FG 80 SI FG 90

 

Future Series - Bionic alpha: Long range system to detect gold and silver    FG80     Model FG90

Cele doua locatoare Bionic  produse de OKM din Germania  au trei sisteme de masuratori

-         sistemul bioenergetic

-         sistemul de masurare ionica

-         sistemul magnetic

Sistemul bioenergetic interactioneaza cu bioenergia corpului operatorului in localizarea tintelor.Dupa datele de la producator localizeaza tinte pina la 15 km distanta si adincime de 20 metri in functie de marimea tintelor si a conditiilor de sol.

Cei de la Mineoro, se gasesc pe lista marelui electronist in detectoare Carl Moreland,cel care a promis recompense 25000 dolari celui care poate sa faca demonstratia ca unul din locatoarele de tip long rangers functioneaza si face ce se spune in fisa lui tehnica.Inainte de a da banii pe asa ceva este indicat sa cautati pe net parerea lui Carl.

 

                    

Daca vreti sa va amuzati cu ultraperformanta si preturile detectoarelor accesati situl www.knouzm .net

Printre mijloacele neconventionale de dectie se regaseste biodetectia utilizand ca principiu radiestezia.

                                          DESPRE  RADIESTEZIE

Radiestezia poate fi desemnata ca o functie intuitiva analitica, are un anumit domeniu de aplicare si utilizare ea nefiind un remediu universal si nu este lipsita de erori,face parte din fenomenele exotice medii de tip ESP(extrasenzorial perception-in afara simturilor noastre) din grupa (psi) si anume ca fenomene bioinformationale

Radiestezia este arta de a utiliza indicatoarele radiestezice(baghete,pendule) facand sa intervina voluntar activitatea incostienta pentru a ajuta la descoperirea a tot ce este ascuns facultatilor normale ale individului dar a carui existenta este reala.

In prezent se confrunta doua mari tendinte:

1)  Radiestezia fizica presupune existenta unei surse de semnal radiestezic care emite semnalul care va fi receptionat de catre operator radiestezic

2)  Radiestezia mentala care se bazeaza pe orientarea mentala care consta in orientarea subconstientului catre obiectul cercetarii excluzand toate celelalte influente.Conventia mentala este un acord pe care operatorul il incheie cu el insusi si care trebuie sa-i permita interpretarea miscarilor instrumentului radiestezic in raport cu dorinta mentala care l-a emis sau cu intrebarile pe care le-a formulat.Radiestezia mentala isi bazeaza aparatul teoretic pe asa numita teorie informationala conform caruia in Univers exista o banca de date la care subconstientul operatorului radiestezist apeleaza, primeste raspunsul si conform codului stabilit (conventiei mentale stabilite) constientul traduce.Prin intermediul sistemului nervos fluxul informational este transmis de la nivelele profunde ale creierelui si apoi dirijat pentru a fi receptionat si decodificat sub forma de semnale catre constient. Instrumentele radiestezice amplifica atat aceste semnale cat si amploarea comunicatiei, instrumental radiestezic reprezinta astfel o punte intre sistemul nervos si subconstientul care este la curent cu tot ceea ce se intampla in interiorul si exteriorul nostru.

Conditia necesara a fi indeplinita pentru ca instrumental radiestezic sa reprezinte o astfel de punte este ca operatorul radiestezic sa fie relaxat sa stie exact ceea ce doreste sa investigheze, sa stabileasca in prealabil un cod exact si clar de raspuns. Cel mai bun mijloc de a evalua propriile aptitudini este pur si simplu acela de a exersa cu tenacitate fara a fi descurajat de insuccese. Treuie sa aveti in vedere ca aptitudinile pot varia in functie de o serie de factori cum ar fii: ritmul cardiac,starea de sanatate de oboseala,de interesul manifestat pentru subiectul de investigat,de scopul urmarit, etc.Trebuie evitate autosugestia si ideile preconcepute.

Unii factori de care trebuie sa se tina seama in investigatii sunt:

-         in timpul masuratorii talpile picioarelor sa fie cu toata suprafata pe sol

-        nu se incruciseaza nici bratele nici picioarele pentru a nu inversa polaritatile si micsora astfel sensibilitatea radiestezica

-         purtati imbracaminte din fibre naturale si cu o croiala lejera care sa permita lucru

-         lucrati de preferinta la lumina zilei

-         nu purtati bratari sau alte mase metalice

-         instrumentul se tine fara crispare, cu suplete

-         lucru se va desfasura cu calm fara precipitari si fara a va enerva

-         pe teren atunci cand este posibil evitati lucrul in ploaie sau pe vant

-         evitati lucru dupa o masa copioasa

-         nu se lucreaza oboist sau dupa o emotie intensa

-         se va evita prezenta curiosilor sau a scepticilor

-         deoarece miscarea instrumentului radiestezic este cauzata de o reactie neuromusculara subconstienta trebuie evitate afectiunile fizice sau mentale generate de contractii sau tremuraturi ale extremitatilor.De asemenea se va evita inhibitia iar practicianul nu trebuie sa fie influentat de emotivitate,anxietate si indoieli asupra rezultatului investigatiei

-         se va evita aprecierea apriorica a rezultatului investigarii efectuate.Operatorul nu va anticipa concluzia masuratorilor, el trebuie sa aiba numai ganduri interogative

-         nu se vor aborda subiecte care depasesc posibilitatile operatorului radiestezist rezultate din antrenamentul efectuat pana in acel moment.

 Domeniile de aplicatie ale radiestezie

 -         prospectiuni gelogice si hidrologice, gasirea unor zacaminte de minereuri, surse petroliere, surse de apa, investigatii la care se pot face precizari spatiale sau calitative.

-         Localizarea vestigiilor arheologice.

-         Stabilirea terenurilor de fundatie pentru cladiri.

-         Determinarea radiatiilor telurice, a radiatiilor magnetice.

-         Stabilirea directiei N-S fara busola a directiei de urmat fara harta in conditii meteo vitrege.

-         Prognoza meteo de scurta durata.

-         Localizarea unor obiecte, obiective ascunse sau pierdute.

-         Localizarea persoanelor sau animalelor ratacite sau disparate.

-         Examinarea starii biologice a unei vietuitoare la un moment dat

In toate, dar absolut toate experientele efectuate NIMENI nu a reusit sa faca instrumentele radiestezice sa se miste sa functioneze fara ajutorul unui operator.Influentele psihologice si perturbatiile exterioare sunt termeni care caracterizeaza o serie intreaga de probleme care sunt in legatura cu influentele spiritului uman asupra procesului intuitiv.Exista trei aspecte importante care trebuesc observate

1)    necesitatea de a controla constient automatismele procesului radiestezic

2)    capacitatea operatorului radiestezist de a mentine o concentrare constanta asupra a ceea ce urmareste si se asteapta

3)    potentele operatorului de a observa, sabloanele in gandire  si in modul de a simti semnalele transmise de subconstient precum si prejudecatile rezultate din aceasta.

Ultimul aspect este cel mai important el cauzand cele mai frecvente greseli facute de operatori radiestezici.Exista influente perturbatoare in procesul de masurare , determinare datorate unor preocupari colaterale, a neincrederii in investigatie a unor prejudecati sau a asteptarii unui anumit rezultat. Pentru a evita raspunsurile eronate este necesar sa se mentina pe parcursul intregii investigatii concentrarea pe algoritmul impus initial prin  a deconecta complet propriul Eu din acest process cu exceptia acelei parti care este necesara pentru a urma directia constienta si pentru a o putea controla. Problema izolarii Eului in procesul de cautare se raelizeaza cel mai usor pe cale mediativa, contemplative, termenul de meditatie trebuie folosit in sens psihologic si nu in sens religios. Activitatea trebuie abordata cu o voiosie relaxanta ca in joaca si nu cu o incrancenare serioasa.Atunci se realizeaza o stare de echilibru psihic in raport cu propria persoana cu instrumental si cu problema de rezolvat.

Instrumentele radiestezice de orice tip ar fi acestea nu sunt si nu trebuie sa fie considerate decat  amplificatoare ale semnalelor primite de catre operatorul radiestezic si nu acel ceva de la care se primeste raspunsul la intrebarile sau cercetarile efectuate. Indicatoarele radiestezice servesc la amplificarea si redarea peceptibila a reactiilor de reflexe care se produc in momentul fiecarei cercetari prin miscarile involuntare a musculaturii mainilor. Ele nu au deci nici o proprietate speciala: radiestezistul este acela care le pune in actiune. Alegerea unui instrument sau a altuia este o simpla problema de convenienta personala. Miscarea pendulului are o logica in cadrul unei anumite conventii mentala. Printre accesorii cel mai important si util este martorul, proba sau mostra care este un material organic sau anorganic de aceiasi natura cu cel care se cauta sau este doar o reprezentare grafica sau mentala, este un symbol care serveste la o mai buna fixare in subconstient a necesitatii ivite la un moment dat. Ideea de baza a acestei practice cu martori este principiu rezonantei. Instrumente ajutatoare folosite de radiestezisti nu sunt altceva decat reprezentari conventionale destinate unei fixari mai bune a gandurilor in cursul cercetarii radiestezice.(rigla universala sau rigla TURENNE,rigla circulara si rigla semicirculara).

PRACTICA RADIESTEZIEI PENDULARE

Mecanismul perceptiei radiestezice

-    Etapa nr1. Se introduce in memoria subconstienta informatii referitoare la obiectul cercetarii.

-    Etapa nr.2. Se concentreaza intreaga atentie, toate gandurile sunt canalizate cu intensitate numai la obiectul cautat si se ignora in totalitate orice alt subiect

-    Etapa nr.3 .Se stabilesc conventiile mentale succesive pentru interpretarea cu precizie a miscarilor pendulului.

-    Etapa nr.4 .Verificarea rezultatului activitatii depuse(etapa implicita)

-    Etapa nr. 5.cercetarea cauzelor esecului.

Modul de formare a unui etalon consta in folosirea unei marimi cunoscute pentru a primi un raspuns corespunzator acelei marimi si egala cu aceasta, raspuns cuantificat, vizualizat cu un indicator pe un instrument radiestezic (rigla).

 SURSE DE SEMNAL

O sursa de semnal poate fi orice discontinuitate intr-un mediu omogen. Semnalul generat de aceste discontinuitati este reperat cu ajutorul organismului viu si senzitiv al omului si cuantificat prin miscarea unui instrument auxiliar (pendul, bagheta, ansa)

1)Surse de semnal telluric(radiatii de natura terestra

         -radiatii de natura magnetica cauzate de miscarile subterane de apa

         -radiatii cauzate de procese termice, a presiunii din interiorul pamantului

    2)Surse de semnal care provin de la sisteme vii(umane, animale si vegetale)

    3)Surse de semnale exterioare planetei noastre(astrale)

In raport cu distanta dintre sursa de semnal si operator

-   in limita potentelor organelor de simt

-   in afara limitelor organelor de simt(biodetectie telebiodetectie)

 NOCIVITATEA SURSELOR DE SEMNAL

    Sursele de semnal teluric prin radiatiile pe care le emana, au caracter nociv pentru existentele vii deoarece aceste radiatii franeaza uneori blocheaza procesele fundamentale biologice de la nivel celular pana la sisteme de celule, organe, zone intregi, totalitatea sistemului viu. Radiatiile telurice cauzate de procese termice subterane sunt insotite de puseuri de dezintegrare de tipul fisiunii. Neutroni care au o putere de penetrare mult mai mare decat radiatiile alfa, beta, gama, reusesc sa ajunga la suprafata solului cu un nivel de energie corespunzator neutronilor termici. Aceste radiatii termice si de presiune din interiorul pamantului, sub influenta magnetismului terestru ajungand la suprafata sunt aliniate sub forma unor pereti verticali(benzi de radiatii). Acestea sunt aliniate aproximativ pe directia N-S si E-V formand un caroiaj, o retea geobiologica. La intersectia benzilor nodurile geopatogene au o nocivitate de cateva ori mai mare decit cea a benzilor. Reteaua de radiatii telurice este formata din patrate cu latura de patru metri si o alta retea cu latura de 16 metri. Cele doua sunt in defazaj de aprox. 45 grade

CONDITIILE care trebuesc indeplinite pentru a beneficia de o investigatie corecta

-    operatorul radiestezist trebuie sa aiba o stare de sanatate fizica cel putin buna si o foarte buna sanatate mentala.

-    Este contraindicat consumul de alcool, droguri sau excitanti puternici

-    Nu este recomandat lucrul in stare de oboseala de emotii puternice sau animate de dorinta de a obtine rezultate care sa-I aduca avantaje.

-   Operatorul radiestezist trebuie sa evite aparitia inhibitiei in procesul de investigare eliminand starile emotive auxiliare.

-    Nu trebuie sa se indoiasca nici un moment de precizia rezultatelor dar trebuie evitate aprecierile apriorice asupra rezultatului masuratorii, operatorul trebuie sa aiba doar ganduri interrogative si sa  nu anticipeze concluziile determinarilor.

-    Lucrul se executa intr-o atmosfera linistita fara factori externi perturbatori.

-    In cazul unui esec total sau partial se analizeaza cauzele esecului

-    Se repeata  investigatiile de acest tip pana se obtin rezultate concrete.Se analizeaza in amanunt corectitudinea, simplitatea, si claritatea conventei mentale adoptate in functie de subiect. La nevoie se reface etalonarea pentru acest gen de masuratori.

Toate potentele fizice, pshice si spirituale in timpul lucrului radiestezic sunt indreptate spre telul urmarit cu intesitate maxima posibila. Operatorul radiestezist trebuie sa simta in interiorul sau ca toate energiile potentiale pe care le detine se indreapta catre un unic tel miscarea indicatorului radiestezist conform conventiei mentale ce trebuie rezolvata

 INVESTIGATII SPECIALE

    -Determinarea unei anumite amprente energetice. Orice persoana impregneaza cu fluid energetic propriu obiectele cu care vine in contact

   -Investigatii folosind schema, planul, sau harta

   -Metoda plan patrata.

   -Metoda coordonatelor folosind triangulatia si sistemul rectangular al hartii.

   -Metoda drumului parcurs (al urmei)

   -Descoperirea persoanelor disparate

   -Metoda binara (DA sau NU)

   -Metoda numerica(Acest tip de investigatie necesita folosirea unui martor al persoanei disparate, a unui instrument radiestezic rigla gradata precum si a unui aratator)

   -Determinarea sexului.”Caut numai sexul copilului.Pentru baiat pendulul va oscila iar pentru fetita se va roti”

   -Determinarea polaritatii umane; La barbat polaritate normala- dosul mainii drepte si ,palma mainii stangi=oscilatii=,dosul mainii stangi si palma  mainii drepte=rotatii=. La femei polaritate normala,dosul mainii drepte si palma mainii stangi =rotatii=,dosul mainii stangi si palma mainii drepte=oscilatii=. Pe o fotografie sau o scrisoare se inregistreaza oscilatii pentru polaritate masculine si rotatii pentru polaritate feminine.

   -Determinarea radiestezica a organelor bolnave

   -Investigatii de tip psihoradiestezic; aptitudini intelectuale, memorie,imaginatie inteligenta, avaritie ,egoism, dezinteres, aroganta, modestie, harnicie, curaj, curtuazie, feblete, defecte intelectuale, stupiditate, bucurie ,tristete, neliniste, umor, calm, judecata, claritate, confuzie, absurditate, rationalitate, sociabilitate, ipocrizie,cinste, perfidie.

 ATENTIE- Atunci cand se efectueaza investigatii in timp trebuie tinut seama de faptul ca se lucreaza cu material informational cu caracter infinit si ca aceste informatii contin la randul lor o infinitate de probabilitati de interpretare subiectiva.Este foarte usor a obtine informatii in conformitate cu ceea ce doriti sau la ceea ce va asteptati.

       La toate investigatiile problema principala care apare este determinata de faptul ca ele sunt procese mentale, sunt de natura subiectiva si  nu  obiectiva. Astfel ca ele pot fi influentate din exterior si de asemenea supuse influentelor impulsurilor constiente si inconstiente. Daca operatorul rdiestezist nu este capabil sa controleze in mod corespunzator, sa filtreze numeroasele impresii si ganduri ,daca nu reuseste sa obtina starea neutra rezultatele obtinute sunt false